Πουλήθηκε για 861 χιλ. δολ. το Όσκαρ της καλύτερης κινηματογραφικής ταινίας


Θεωρείται από τους περισσότερους επαγγελματίες του χώρου του κινηματογράφου ως η καλύτερη ταινία της ιστορίας της 7ης τέχνης.
Ο ''Πολίτης Κέϊν'' (1941) με το πρωτοποριακό για την εποχή εκείνη κινηματογραφικό στυλ και το 'γενναίο' θέμα του (η ζωή του μεγιστάνα του Τύπου Γουίλλιαμ Ρ. Χιρστ), έχει κερδίσει αναρίθμητους έπαινους και βραβεία αλλά μόνο ένα αγαλματάκι Όσκαρ... Αυτό του καλύτερου σεναρίου, το οποίο κέρδισε από κοινού με τον Χέρμαν Μάνκιεβιτς ο σκηνοθέτης, πρωταγωνιστής και συν-σεναριογράφος της ταινίας Όρσον Γουέλς.
Το χρυσό λοιπόν αγαλματάκι πουλήθηκε αυτές τις ημέρες έναντι 861.542 δολαρίων - η τιμή που εκτιμούσε αρχικά ο οίκος δημοπρασιών Nate D Sanders ήταν το ένα εκατομμύριο δολάρια.
Ο αγοραστής δεν έγινε γνωστός. Η δεύτερη μεγαλύτερη προσφορά ήταν εκείνη του 'μάγου' Ντέβιντ Κόπερφιλντ, όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών.
Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω Διαδικτύου.
Η ιστορία αυτού του Όσκαρ έχει υπάρξει ιδιαίτερα επεισοδιακή. Το βραβείο θεωρείτο χαμένο μέχρι το 1994 και το είχε φυλάξει ένας κινηματογραφιστής στο Λος Αντζελες ως αμοιβή επειδή εργάστηκε για τον Όρσον Ουέλς.
Η κόρη του ηθοποιού και σκηνοθέτη, Μπεατρίς, έκανε μήνυση στον κινηματογραφιστή και στον οίκο Sothebys που προσπάθησε τότε να πουλήσει το αγαλματίδιο, μόνο και μόνο για να της κάνει μήνυση η Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών.
Από το 1950 η Ακαδημία έχει θέσει ως όρο στα Όσκαρ να της δίνεται η δυνατότητα να τα αγοράσει για ένα δολάριο. Επειδή όμως Ο Πολίτης Κέιν βραβεύτηκε το 1942, αυτός ο κανόνας δεν ισχύει για αυτό το Όσκαρ -όπως και για όλα εκείνα που χρονολογούνται πριν το 1950.
Το 2003 η Μπεατρίς Γουέλς πούλησε το Όσκαρ στον φιλανθρωπικό οργανισμό Dax Foundation, ο οποίος με τη σειρά προσπάθησε ανεπιτυχώς να πουλήσει το βραβείο το 2007.

Πηγή : mediagate.gr

 
Gossip Salon © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Buy Dofollow Links! =) , Lastminutes and Ambien Side Effects