12 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο



Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο, αποτελεί η 12η Μαρτίου, η οποία καθιερώθηκε το 2009 με πρωτοβουλία των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» (RSF), μιας δημοσιογραφικής οργάνωσης με έδρα τη Γαλλία, ταγμένης στην υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης. Στόχος της συγκεκριμένης μέρας είναι να μας υπενθυμίσει ότι υπάρχουν χώρες που λογοκρίνουν το Ίντερνετ και στερούν από τους πολίτες τους το δικαίωμα στην έκφραση και την ενημέρωση.

Σύμφωνα με την RSF, το 2011 παρουσιάστηκε μια αύξηση 30% στις συλλήψεις ιστολόγων και ενεργών πολιτών στο διαδίκτυο σε σχέση με την προηγούμενη χρόνια, ενώ σε όλο τον κόσμο «τουλάχιστον 120 ενεργοί πολίτες του διαδικτύου έχουν φυλακιστεί μέχρι σήμερα».

Στον κατάλογο με τους «Εχθρούς του Ίντερνετ», που συντάσσει κάθε χρόνο, στις πρώτες θέσεις για το 2010 βρίσκονται οι χώρες: Σαουδική Αραβία, Βιρμανία, Κίνα, Βόρειος Κορέα, Κούβα, Αίγυπτος, Ιράν, Ουζμπεκιστάν, Συρία, Τυνησία, Τουρκμενιστάν και Βιετνάμ, ενώ φέτος προστέθηκαν το Μπαχρέιν και η Λευκορωσία

Με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας η Google και η RSF θα απομείνουν το βραβείο «RSF του ενεργού πολίτη στο διαδίκτυο», το οποίο είχε απονεμηθεί το 2011 στον ιστολόγο Astrubal, συνιδρυτή του τυνησιακού ιστολογίου Nawaat.

πηγή: zougla online

 
Gossip Salon © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Buy Dofollow Links! =) , Lastminutes and Ambien Side Effects