-35,3!!! ΕΔΕΙΞΕ Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ ΣΤΟ ΜΑΙΝΑΛΟ!!!


Σύμφωνα με όσα ανέφερε, στο metar.gr, ο ιδιοκτήτης & υπεύθυνος λειτουργίας, Φώτης Παπαχατζής, του Μετεωρολογικού Σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στη Κεχρωτή Μαινάλου Αρκαδίας, κατά το τρίμηνο Νοέμβριος 2011- Ιανουάριος 2012, δυο γεγονότα είναι αξιοπρόσεκτα σχετικά με τις θερμοκρασίες στην περιοχή.
Το πρώτο είναι ένα σερί χαμηλών θερμοκρασιών στις δολίνες τον Νοέμβριο ως τις αρχές Δεκεμβρίου, και το άλλο οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες από 16- 18 Ιανουαρίου. Στην πρώτη περίπτωση δεν υπάρχει χιόνι στο έδαφος, στη δεύτερη έχουμε από 30- 60 εκατοστά, ανάλογα με το υψόμετρο. (Χιονοκάλυψη έχουμε από τα Χριστούγεννα και μετά).

Στις 21 Νοεμβρίου η ελάχιστη στην Κεχρωτή πέφτει στους -17.9 και στις 2 Δεκεμβρίου στους -18.2. Στο τελευταίο ψυχρό τριήμερο η υγρασία κυμάνθηκε από 40-80% με ένα ελάχιστο διάλειμμα στο 25-30%, και ο αέρας ουσιαστικά δεν σταμάτησε να φυσά. Παρ' όλα ταύτα η θερμοκρασία στην Κεχρωτή, 17 Ιανουαρίου 2012, έπεσε στους -35.3 βαθμούς Κελσίου!.

Τα στοιχεία μπορείτε να τα δείτε στην ιστοσελίδα του μετεωρολογικού σταθμού που εντάσσεται στο δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

http://www.meteo.gr/stations/kechroti/

Στις άλλες δολίνες του βουνού η θερμοκρασία έπεσε ως -22.5. Δεν εξηγείται εύκολα αυτή η διαφορά. Το υψόμετρο παίζει έμμεσα έναν ρόλο, που έχει σχέση με τη περισσότερη χιονόπτωση και άρα τη μεγαλύτερη απομόνωση του εδάφους και της θερμότητας του. Ίσως ένας άλλος σημαντικός λόγος να είναι το εξής.

Η Κεχρωτή έχει χαμηλότερο υψόμετρο 1613μ. Η έκταση της 15 μέτρα ψηλότερα, στα 1628μ είναι 112 στρέμματα. Η δολίνη Μαυροχούνες έχει χαμηλότερο υψόμετρο 1365μ.Στα 1380μετρα η έκταση της είναι 48 στρέμματα. Ίσως αυτό λέει κάτι. Οι επιστήμονες αναφέρονται σ έναν παρεμφερή παράγοντα, το sky view factor, που εχει να κάνει και με την κλίση των πλευρών μιας δολίνης.

Ένα άλλο θέμα είναι το αν οι πολύ μεγάλες δολίνες- λεκανοπέδια έχουν μικρότερη αναστροφική δύναμη από αυτές με λιγότερη έκταση. Θα παρακινούσα όσους φίλους επιθυμούν να δουν λίγο το εντυπωσιακό βύθισμα της περιοχής του Νευροκοπίου Δράμας. 540μ υψόμετρο το χαμηλότερο σημείο στον κάμπο, 700μ σην έξοδο προς την Βουλγαρία. Μακάρι κάποιοι ειδικοί να μελετήσουν καλύτερα το μικροκλίμα της περιοχής.

Για την ασφάλεια των μετεωρολογικών σταθμών στα απομακρυσμένα μέρη: Όσοι φίλοι τους συναντούν,κυνηγοί, μελισσοκόμοι, περιπατητές, να μην τους πειράζουν ή στη χειρότερη περίπτωση να μην τους λεηλατούν. Είναι κρίμα, γιατί τους είναι στην ουσία άχρηστοι.

Η τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας, το τμήμα πολιτικής προστασίας είχε στα πλαίσια ενός συστήματος διαχείρισης κρίσεων, τοποθετήσει στο νομό 10 μετεωρολογικούς σταθμούς, τρεις στην περιοχή του Μαινάλου (Λεβίδι, Βυτίνα, Χρυσοβίτσι). Οι σταθμοί είναι με αισθητήρες Cambell σε κλωβούς R M Young. Λειτουργούν; Φοβάμαι πως όχι. Αν δεν λειτουργούν ΠΡΕΠΕΙ σε κάθε περίπτωση να λειτουργήσουν.

Πηγή :  perifereianews.com

 
Gossip Salon © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Buy Dofollow Links! =) , Lastminutes and Ambien Side Effects